Suferintele emotionale te pot imbolnavi fizic

 
Suferintele emotionale te pot imbolnavi fizic
Desi analizele sunt bune, ai o stare suspecta de rau sau alte simptome pe care nu ti le explici? De vina poate fi starea ta sufleteasca.

De fiecare data cand te enervezi, cand plangi, cand traiesti sentimente de furie, de frustrare, de insatisfactie, toate acestea se rasfrang asupra corpului fizic. Chiar medicii spun ca factorii psihologici influenteaza sanatatea organismului, perturbandu-i functiile. Si, din pacate, cu timpul, daca starea de nemultumire persista, pot sa se instaleze diferite boli.


Ce este somatizarea?

Se spune ca somatizezi atunci cand dezvolti simptome ale unor boli in lipsa unei cauze medicale, motivul fiind un dezechilibru mental sau emotional.






„Este dovedita relatia de interdependenta intre minte si corp, iar suferintele emotionale neprocesate si reprimate pot fi cauzele multor afectiuni fizice. Ba mai mult, toate afectiunile psihice pot sa aiba un ecou in corpul fizic prin diferite simptome cum ar fi migrenele, greata, crampele, ameteli, arsuri in piept, intepaturi in brate si altele.

Sunt multe persoane care vin la cabinet pentru psihoterapie dupa ce au fost deja la medici si au facut analize pentru a depista cauzele unui anumit simptom care se reflecta in corpul fizic si care nu a fost diagnosticat, pentru ca din punct de vedere clinic sunt perfect sanatoase”, explica Lorena Luchian, psiholog.


Persoanele sensibile sunt cele mai afectate

Suntem diferiti si nu reactionam la fel in situatii similare. Ceea ce pentru unii e un capat de tara, pentru altii n-are nicio insemnatate. Asa se face ca depasim mai usor sau mai greu anumite momente nefaste in functie de felul cum suntem construiti trupeste si sufleteste.






Daca o persoana optimista, cu energie pozitiva, care are incredere in ea tinde sa nu puna la suflet orice, altcineva, care gandeste negativ, se poate framanta zile in sir pentru cele mai banale necazuri.

Somatizarea este practic o compensare, o exteriorizare, o reactie a corpului care exprima astfel emotiile tale negative coplesitoare, de angoasa, de neputinta. Te doare capul sau stomacul, iti apar iritatii pe piele sau dezvolti psoriazis, ai senzatia ca te sufoci, suferi de ameteli, atacuri de panica, palpitatii, dezvolti ticuri, toate ca raspuns al corpului la stresul pe care il percepi la nivel mental, justificat sau nu.

Atunci cand simptomele de care suferi nu au o explicatie medicala, cere sfatul unui psiholog sau apeleaza la terapii alternative de echilibrare energetica, precum yoga sau acupunctura.






Ce solutii avem la indemana pentru a reusi sa ne controlam emotiile?

Controlul emotiilor si al suferintelor este un subiect amplu. Cere, in primul rand, asumarea lor si intoarcerea privirii in interior pentru a lucra cu ele. Cadrul cel mai potrivit este psihoterapia, dar si tehnicile de relaxare sunt indicate pentru detensionarea psihosomatica.

Sofrologia, yoga, exercitiile de respiratie, relaxarea musculara progresiva sunt doar cateva dintre metodele care ne pot ajuta sa eliberam tensiunile fizice, psihice si emotionale care ne afecteaza starea de bine.

Expert: Lorena Luchian, psiholog si sofrolog, Centrul Medical Medsana.