Remedii cu rosii impotriva calculilor renali, acneei, flebitei, hipertensiunii

 
Remedii cu rosii impotriva calculilor renali, acneei, flebitei, hipertensiunii
Tomatele sunt recomandate la orice varsta si in orice cantitate oamenilor sanatosi, cu precadere in alimentatia celor cu diferite suferinte: boli cardiovasculare, reumatismale, hepatobiliare, gastro-duodenale, infecto-contagioase, in starile de constipatie cronica, astenie, inapetenta, in caz de hipovitaminoza sau carenta de minerale, in ateroscleroza.

Avand o valoare calorica redusa (17 kcal./100 g), sunt indicate si in curele de slabire si, mai nou, se spune ca ar contribui in buna masura in profilaxia anumitor tipuri de cancer. Va prezentam in continuare cateva remedii cu rosii, contra diferitelor afectiuni de sanatate.






Am scapat fara operatie de calculii renali!

O matusa, femeie cu multa experienta intr-ale leacurilor populare, m-a invatat cum sa scap mai repede de pietre. I-am urmat sfatul si, in mai putin de o luna, am eliminat toti calculii care imi provocasera atata suferinta.

Razuiti cinci-sase rosii bine coapte cu un cutit, dar cu partea neascutita. Coaja se va zbarci si va fi foarte usor de indepartat. Consumati in fiecare zi pielitele acestea, pe care le asezonati cu zeama de lamaie si ulei de masline. (Cristina T., Suceava)






Cocteil natural contra flebitei

Se amesteca 200 ml suc de rosii, 200 ml suc extras cu storcatorul electric dintr-o radacina de ghimbir (se gaseste la supermarket) si zeama de la o lamaie. Se dizolva o lingurita de miere de salcam si se bea. Este un tratament de lunga durata, dar da rezultate, ajutand chiar la vindecarea mai rapida a vanatailor ramase dupa lovituri.

E bine de stiut ca exista rare cazuri cand rosiile pot sa declanseze simptome alergice (senzatie de mancarime, inrosirea tegumentelor, inflamarea pielii si mucoaselor, diaree). Daca se constata asa ceva, se recomanda excluderea lor din alimentatie cateva luni dupa care se poate relua progresiv consumul. De obicei, toleranta, o data restabilita, este definitiva. (Anica P., Ludi)






Scapati rapid de acnee!

Pe scurt, se tamponeaza peste zi in repetate randuri leziunile (cosurile) cu felii proaspete de rosii, iar seara de seara se fac lotionari ale tenului cu suc de tomate extras in casa amestecat cu un strop de alcool, un dram de glicerina boraxata si apa pura. Va rog sa ma credeti ca aceasta terapie accesibila oricui m-a eliberat de „blestem“ in doar trei saptamani. (Corina G., Buzau)


Tineti sub control hipertensiunea!

Doua rosii infulecate in zori, presarate, in loc de sare, cu un dram de zahar brun. Poate vi se va parea ciudat, dar acest mic ritual nu numai ca ma ajuta de zece ani sa tin la respect hipertensiunea, ci si sa scap de aspectul ochilor injectati, plus ca am slabit in timp, intrucat reduce apetitul alimentar de peste zi. Daca nu ma credeti, incercati si dumneavoastra! (Adelina B., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 6 (98).




 

Zmeura. Beneficiile fructului si frunzelor de zmeura

 
Zmeura. Beneficiile fructului si frunzelor de zmeura
Acest fruct atat de mic si aromat dar si deosebit de bogat in substante si elemente cu proprietati antimicrobiene si anticancerigene, reuseste cu atata succes, sa acopere necesitatile nutritive ale organismului uman prin continutul sau mare de vitamine, minerale, pectine ori substante de natura flavonoidica.

Rezultatele recente efectuate de cercetatorii olandezi reflecta faptul ca zmeura prezinta o activitate antioxidanta de 50 de ori mai puternica decat capsunile, de zece ori mai mare decat a rosiilor si de trei ori mai mare decat a fructelor de kiwi si aceasta datorita prezentei unuia din principalii constituenti: acidul elagic cu un rol foarte important in prevenirea distrugerii celulare si in neutralizarea radicalilor liberi.







Beneficiile fructului si frunzelor de zmeura

Zmeura, proaspat culeasa, reprezinta o bogata sursa de vitamine (vitamina C, mangan, folati, vitamina B2, B3, potasiu, magneziu, acizi grasi, tanini, coloranti, pectina, substante minerale, omega-3, cupru si fier si in cantitati mici vitamina A, E, calciu si fosfor) dar si o resursa remarcabila de fibre (9 g de fibra la o cescuta de circa 150 g zmeura).

Zmeura mai contine: acid salicilic si zaharuri sub forma de levuloza, ceea ce o recomanda inclusiv reumaticilor si diabeticilor, dar si in proportie de la 4% la 11%, acizi citrici. Principala calitate a zmeurei o reprezinta efectul ei antioxidant, determinat de continutul in acid elagic, cu rol important in prevenirea distrugerii celulare si in neutralizarea radicalilor liberi.

De asemenea, zmeura se recomanda in cazul asteniilor, anemiilor, afectiunilor hepatice, in gastrita hiperacida si ulcer duodenal, deoarece contribuie la scaderea nivelului de aciditate gastrica. Ca adjuvant zmeura este folosita si in afectiuni mai grave cum ar fi: cirozele, afectiunile cardiace, oculare, hipertensiune, ateroscleroza, stari febrile ori amigdalita.






Totusi, prin continutul de oxalati, consumul de zmeura prezinta si un risc ce indeamna la consumul cu moderatie. Persoanele care au pietre la rinichi sau la vezica biliara trebuie sa evite consumul ridicat de zmeura. Ceaiul din frunze de zmeura, folosit extern, constituie un antiacid, antiseptic intestinal, astringent, cicatrizant, digestiv, diuretic, dezinfectant, hemostatic.


Implicatiile zmeurei in cosmetica

Zmeura este recomandata nu doar pentru efectele sale curative ci si pentru aplicatiile ei din lumea cosmeticii. Fortifiant puternic pentru fata, miezul proaspat de zmeura era folosit, astfel, din timpuri stravechi in vederea curatarii si regenerarii pielii.

Pentru o cura antirid de ceai de zmeura se recomanda consumul zilnic (45 zile, de trei ori pe zi). Proprietatile si intrebuintarile zmeurei se regasesc cu succes si in formula unor creme de fata ori de corp, masti, sampoane ori geluri de dus.

Blu; Irina Ozsvath, consultant cosmetice Sensiblu.





 

Rozmarinul ajuta la imbunatatirea memoriei si a concentrarii

 
Compusii activi ai rozmarinului; utilizarile medicinale ale rozmarinului
Rozmarinul este un arbust stufos, aromat, vesnic verde, care se gaseste in tot bazinul mediteraneean. Spicele de flori, colorate in albastru-deschis sau lila, se deschid in mai si iunie. Ele contin un ulei esential, care intra in compozitia apei de colonie.


Compusi activi

Rozmarinul contine multe principii active. Flavonoidele sunt stimulente si antioxidanti; fenolii - mai ales acidul rozmarinic - sunt antiseptici si reduc inflamatiile; taninii astringenti lupta impotriva infectiilor. Planta are proprietati analgezice si stimulatoare.






Utilizari medicinale

Flavonoidele din rozmarin stimuleaza circulatia prin tonifierea capilarelor si prin ameliorarea fluxului sangvin venos - beneficii care justifica utilizarea traditionala a rozmarinului pentru imbunatatirea memoriei si a concentrarii, pentru tratarea durerilor de cap si pentru stimularea cresterii parului.

Planta usureaza digestia si este prescrisa pentru probleme precum dispepsia, crampele gastrice, aerofagia si constipatia. De asemenea, rozmarinul creste secretia biliara, importanta pentru digestia grasimilor.

Rozmarinul este un antiinflamator eficient. Are calitati antibacteriene si expectorante, putand fi folosit in tratarea infectiilor tractului respirator.






Este si un tonic bun pentru persoanele care sufera de oboseala. Extern, uleiul esential de rozmarin se dilueaza cu un ulei excipient, precum cel de floarea-soarelui si se foloseste ca masaj pentru tratarea durerilor musculare, a sciaticii si a inflamatiilor reumatice.

Extractul de rozmarin stimuleaza foliculii de par si circulatia scalpului, de aceea se aplica pe cap pentru prevenirea alopeciei. Calitatile lui antiseptice il fac util si in tratamentul matretii.

Imagine: www.ingradina.com




 

Ciresele, mai eficiente ca antiinflamatoarele

 
Ciresele, mai eficiente ca antiinflamatoarele

Vedete de necontestat la categoria fructelor ce apar in mai, ciresele sunt unele dintre cele mai iubite poame de catre romani (se estimeaza ca in tara noastra exista peste patru milioane de ciresi). Cu atat mai bine, deoarece, pe langa gusturile minunate, poseda si excelente proprietati terapeutice. Ciresele rosii contin antociani, redutabili antioxidanti care scad riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. Si nu doar atat. Persoanele care sufera de reumatism, guta, constipatie, infectii urinare si mai ales cele care au pietre la rinichi ori la bila au numai de castigat de pe urma unei cure cu cirese proaspete.






Cel mai simplu mod de a scapa de colita

Pentru doua saptamani incheiate, am eliminat din dieta orice produs de origine animala, in schimb, inaintea fiecarei mese sau gustari, indiferent cat de neinsemnata cantitativ era, consumam cate o jumatate de kilogram de cirese proaspete. Spre uimirea mea, simptomele au incetat chiar din timpul curei si nu au mai reaparut pana in ziua de azi. (M. S., Medias)


Aliatele perfecte ale rinichilor sanatosi

Tratament naturist recomandat in caz de pielonefrita. Tratamentul consta in consumarea unui litru de suc dimineata, pe stomacul gol, si a cat mai multor fructe peste zi. In extrasezon, folosesc ceaiul din codite de cirese, care reprezinta la randu-i un diuretic de baza. Il prepar dintr-o lingurita de materie vegetala la 250 ml apa clocotita; las cinci minute, apoi strecor. Doza zilnica este de doua cani de ceai. Cura se tine minimum o luna. (F. M., Bucuresti)






Daca faceti des cistita...

Fierbeti un pumn de codite (pot fi proaspete sau uscate) in 600 ml apa, timp de un sfert de ora. Strecurati ceaiul cand s-a mai racit putin si consumati-l in mai multe reprize, pe parcursul unei zile. Repetati tratamentul zi de zi, fara exceptie, timp de macar trei saptamani.

Continutul ridicat de apa din cirese ne permite sa mancam cat de multe dorim, fara teama ca ne ingrasam! Consumand pana la un kilogram de astfel de fructe zilnic, timp de o zi sau doua pe saptamana, fortam eliminarea toxinelor din corp. Acest lucru va asigura o stare generala de bine, pielea va deveni mai neteda, mai catifelata.

Apropo de ten: puneti deoparte cateva fructe, indepartati-le coaja si sambureii, presati-le si amestecati-le pana ce devin pasta, apoi intindeti pe fata masca obtinuta. Este o reteta simpla, o solutie foarte buna pentru redobandirea elasticitatii pielii. Se spune ca si durerile de cap dispar daca se aplica pe frunte pasta de cirese. (D. P., Dambovita)

Remedii naturiste nr. 5 (97)