Cele mai comune afectiuni ale colonului

 
Cele mai comune afectiuni ale colonului
Principalul efect al functionarii neadecvate a colonului este repunerea in circulatie a toxinelor.

Apar astfel simptome precum constipatia, diareea, balonarea, sangerarile, care duc in timp la boli greu de tratat, de la sindrom de colon iritabil sau diverticuloza la cancer de colon.


Cuprins articol
  1. Balonarea
  2. Constipatia
  3. Diareea
  4. Sangerarea
  5. Sindromul colonului iritabil
  6. Diverticuloza
  7. Boala Crohn
  8. Colita pseudomembranoasa
  9. Parazitoza intestinala
  10. Bibliografie


Balonarea

Afecteaza 50 la suta din romani si este cel mai usor de depistat simptom al unui colon care nu se simte confortabil. Apar senzatia de preaplin, distensia abdominala, gazele, regurgitatia, bolboroselile intestinale. Cauzele frecvente sunt inghitirea de aer in timpul meselor, constipatia, sindromul de colon iritabil, intoleranta la lactate, mancatul in graba, mesele copioase, surplusul ponderal, bacteriile neprietenoase din intestinul subtire, parazitii intestinali, anumite medicamente, indulcitorii. Simptomele pot fi atenuate prin schimbarea stilului de viata: evitarea alimentelor care dau gaze si a bauturilor carbogazoase, limitarea consumului de lactate, mancatul lent, slabitul.

Sfat: mergi la doctor daca balonarea e insotita de durere, sangerare, diaree, arsuri cardiace, voma, scadere in greutate inexplicabila. Sunt cazuri in care balonarea este un simptom al bolilor ficatului, insuficientei renale, bolii celiace, cancerului ovarian sau al insuficientei enzimatice.






Constipatia

Este cauzata de o dereglare intestinala si se manifesta prin scaune dificile, cu frecventa redusa sau cu evacuare incompleta. Esti constipat daca ai mai putin de doua scaune pe saptamana. Adesea, apar crampe, durere abdominala si voma. Printre consecinte se afla balonarea, durerile de cap, probleme ale pielii, nervozitatea. Cauzele constipatiei sunt aportul insuficient de apa, lipsa fibrelor din alimentatie, activitatea fizica redusa, stresul, depresia, folosirea abuziva de laxative (in timp, acestea slabesc muschii intestinali), hipotiroidia, bolile neurologice, antiacidele, analgezicele, sindromul de colon iritabil, sarcina, cancerul de colon.

Sfat: peste 75% din cazuri sunt o consecinta a dietei dezechilibrate si au solutii. Dar, daca suferi de constipatie mai mult de doua saptamani, mergi la un control!


Diareea

Primele semne sunt scaunele frecvente, moi sau apoase, insotite de crampe abdominale, greturi sau voma. Principala cauza sunt infectiile colonului sau ale intestinului subtire. Alte cauze sunt ingerarea unor alimente care supara sistemul digestiv, alergia la anumite alimente, terapia cu radiatii, medicamentele, abuzul de laxative, abuzul de alcool, interventiile chirurgicale la nivelul tractului digestiv, bolile cronice intestinale, hipertiroidia, diabetul, anumite cancere. Diareea poate urma constipatiei, mai ales la cei care sufera de colon iritabil. Este insa o afectiune comuna, fara sa fie grava. Tratamentul presupune repaus alimentar si hidratarea intensiva cu apa, ceaiuri, sucuri. Diareea saraceste organismul de apa si de electroliti (sodiu si potasiu), cei mai afectati de deshidratare fiind tinerii si varstnicii.

Sfat: cand diareea dureaza peste doua saptamani sau contine sange si e insotita de scadere in greutate si febra, poate fi vorba de o afectiune serioasa, caz in care vizita la medic e obligatorie.






Sangerarea

Este mai degraba un simptom, nu o boala in sine. E vizibila in scaun cand e masiva, dar este posibil sa nu se vada cand fluxul e scazut (sangerare oculta sau ascunsa). Cand sangerarea provine din tractul digestiv inferior, sunt suspectate boli precum hemoroizii, fisurile anale, polipii colonici, cancerul colorectal, infectiile intestinale, diverticuloza, inflamatiile colonului (colita ischemica), boala inflamatorie intestinala, diareea infectioasa.

Sfat: cu cat sangerarea vine de mai sus pe colon, cu atat scaunele sunt mai inchise. Semnele care indica prezenta sangelui si necesita investigatii suplimentare sunt oboseala, paloarea, slabiciunea, anemia.


Sindromul colonului iritabil

Principala caracteristica este alternanta dintre constipatie si diaree, ambele insotite de dureri abdominale, dar fara detectarea unei boli specifice. Simptomele il fac usor de confundat cu o boala inflamatorie, motiv pentru care stabilirea diagnosticului se face destul de greoi, mai ales ca examenele endoscopice pot arata ca mucoasa colonului prezinta un aspect normal. Colonul iritabil are uneori cauze metabolice, endocrine, neurologice, dar poate aparea si ca efect al tratamentului medicamentos sau al unor diete inadecvate.

Tratament: se impune o dieta sanatoasa si echilibrata - eliminarea prajelilor, a grasimilor procesate si a dulciurilor rafinate, cresterea aportului de fibre.






Diverticuloza

Se caracterizeaza prin prezenta diverticulilor (un fel de „buzunarase” pe mucoasa, care se exteriorizeaza prin peretele colonului) la nivelul intestinului gros. Boala este prezenta la aproximativ 75% din populatia trecuta de 80 de ani. In consecinta, apar sangerari rectale, peritonita, abces peritoneal sau fistula colonica. Endoscopia si examinarea cu ajutorul computerului tomograf sunt concludente pentru stabilirea diagnosticului.

Tratament: in diverticulita incipienta se recomanda medicatie contra durerii si antibiotice pentru 7-10 zile. Diverticulita complicata se trateaza cu ajutorul interventiei chirurgicale.


Boala Crohn

Apare ca urmare a inflamarii cronice a tubului digestiv. Localizarea cea mai frecventa este la colon si la ultima parte a intestinului subtire. Mucoasa prezinta ulceratii longitudinale si transversale, despartite intre ele de portiuni de mucoasa sanatoasa. Este o boala a tinerilor de peste 20 de ani si de ea sufera in egala masura femeile si barbatii. Specialistii sustin ca inflamatia este de natura autoimuna, adica anticorpii actioneaza impotriva propriului organism. Recent, s-a descoperit ca in aparitia bolii Crohn poate fi implicata si Mycobacterium avium.

Tratament: se impun, in functie de situatie, o dieta fara lactoza sau gluten, dar si antidiareice si medicamente care contin corticosteroizi, in cazurile acute.






Colita pseudomembranoasa

Este o afectiune determinata de infectia cu Clostridium difficile, o bacterie care distruge flora colonului, favorizata de tratamentul indelungat cu antibiotice. Toxinele eliberate de aceasta determina aparitia unui proces inflamator continuu. Colita pseudomembranoasa poate avea potential letal, cu o mortalitate estimata la aproximativ 2%.

Tratament: in urma analizelor coprologice si a testelor imagistice, se trece la reechilibrarea electrolitica si administrarea concomitenta de antibiotice si probiotice.


Parazitoza intestinala

Debuteaza si evolueaza cu simptome diverse: diaree sau constipatie, gaze abdominale, sindrom de colon iritabil, dureri la nivelul toracelui, dureri musculare si articulare, anemie, alergie, piele iritata, nervozitate, oboseala cronica. De multe ori, diagnosticul este pus in mod gresit, motiv pentru care tratamentul prescris nu are efect. Chiar daca infectia parazitara nu este o boala a colonului, parazitii se simt foarte bine intr-un intestin nesanatos, cu resturi acumulate pe peretii acestuia.

Tratament: detoxifierea colonului favorizeaza eliminarea parazitilor intestinali, poate reface flora intestinala si atenua simptomele sindromului de colon iritabil. Acest lucru se face printr-un aport de fibre vegetale, administrate in cure de 1-3 luni.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), februarie 2014.




 

Piftia de porc: colagen si gelatina pentru o viata sanatoasa

 
Piftia de porc: colagen si gelatina pentru o viata sanatoasa
Piftia de porc, o delicatesa traditionala in bucataria romaneasca, este apreciata nu doar pentru gustul sau savuros, ci si pentru beneficiile aduse sanatatii. Aceasta mancare bogata in colagen, obtinut din oasele si tesuturile animalelor, ofera numeroase avantaje pentru organism.

In primul rand, piftia este o sursa excelenta de colagen, o proteina esentiala care contribuie la sanatatea pielii, parului, unghiilor si articulatiilor. Consumul regulat de colagen poate ajuta la mentinerea elasticitatii pielii si la prevenirea aparitiei ridurilor, conferind un aspect tanar si sanatos.






De asemenea, piftia de porc contine gelatina, un ingredient derivat din colagen, care are beneficii remarcabile asupra sanatatii sistemului digestiv. Gelatina poate ajuta la vindecarea mucoasei intestinale si la imbunatatirea functiei digestive, reducand simptomele unor afectiuni precum sindromul intestinului iritabil.

Piftia este, de asemenea, o sursa bogata de minerale esentiale, precum fierul si zincul, care sunt cruciale pentru buna functionare a organismului. Aceste minerale contribuie la sustinerea sistemului imunitar, prevenind astfel aparitia anemiei si a altor deficiente nutritionale.






Cu toate aceste beneficii, este important sa consumam piftia cu moderatie, avand in vedere continutul sau ridicat de grasimi si calorii. Persoanele cu afectiuni precum hipertensiunea sau problemele de sanatate legate de consumul de grasimi ar trebui sa fie precaute si sa consulte un specialist in nutritie inainte de a include piftia in dieta lor.

In concluzie, piftia de porc poate fi considerata o optiune delicioasa si benefica pentru sanatate atunci cand este consumata cu moderatie. Prin includerea acestei mancaruri traditionale in dieta noastra, putem beneficia de aportul sau valoros de colagen, gelatina si minerale esentiale, contribuind astfel la mentinerea unei stari de sanatate optime.
Sursa imagine: www.capital.ro

Urmariti-ne in Stiri Google




 

Soriciul de porc: gustare delicioasa sau capcana pentru sanatate?

 
Soriciul de porc: gustare delicioasa sau capcana pentru sanatate?
Soriciul de porc poate fi o gustare delicioasa, dar este important sa fim constienti de impactul sau asupra sanatatii. Consumat in mod moderat, soriciul poate aduce anumite beneficii nutritionale, dar excesul poate contribui la probleme de sanatate.


In primul rand, soriciul este bogat in grasimi, in special grasimi saturate. Consumul excesiv de grasimi saturate poate creste nivelul de colesterol din sange, ceea ce poate contribui la riscul de boli de inima. Prin urmare, este important sa fim precauti in privinta cantitatii de sorici consumat si sa facem alegeri alimentare echilibrate.






Pe de alta parte, soriciul furnizeaza si o cantitate semnificativa de proteine. Proteinele sunt esentiale pentru construirea si repararea tesuturilor din corp. Totusi, este important sa nu depindem doar de sorici pentru a satisface necesarul de proteine, ci sa includem si alte surse sanatoase, cum ar fi carne slaba, peste, leguminoase si produse lactate.


Un alt aspect de luat in considerare este continutul de sodiu din sorici. Consumul excesiv de sodiu poate contribui la cresterea tensiunii arteriale si poate avea impact asupra sanatatii cardiovasculare. Prin urmare, este recomandat sa fim atenti la cantitatea de sorici consumata si sa monitorizam aportul total de sodiu in alimentatie.






Nu in ultimul rand, trebuie sa fim constienti de modul in care soriciul este preparat. Prajit sau procesat excesiv, soriciul poate contine substante adaugate nesanatoase. Inlocuiti variantele prajite cu cele coapte pentru a reduce continutul de grasimi adaugate.


In concluzie, soriciul de porc poate fi parte a unei diete echilibrate atunci cand este consumat cu moderatie. Este important sa fim onesti cu noi insine in privinta obiceiurilor alimentare si sa facem alegeri sanatoase pentru a ne mentine sanatatea cardiovasculara si generala.

Sursa imagine: www.capital.ro

Urmariti-ne in Stiri Google




 

Lebarul si sanatatea cardiovasculara. Ce spun studiile stiintifice?

 
Lebarul si sanatatea cardiovasculara. Ce spun studiile stiintifice?
Lebarul este un aliment care a starnit de-a lungul timpului numeroase dezbateri in ceea ce priveste impactul sau asupra sanatatii. Este important sa evidentiem faptul ca opiniile cu privire la beneficiile sau riscurile consumului de lebar pot varia in functie de sursele consultate si de perspectiva individuala asupra nutritiei.


In primul rand, lebarul este o sursa bogata de proteine, grasimi sanatoase, vitamine si minerale esentiale. Aceste elemente nutritive sunt esentiale pentru buna functionare a organismului uman si pot contribui la mentinerea unei diete echilibrate. Totusi, este important sa mentionam ca lebarul contine, de asemenea, o cantitate semnificativa de colesterol si grasimi saturate, ceea ce poate ridica unele preocupari in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara.






Un aspect important de luat in considerare este modul in care lebarul este preparat. Metodele de gatire pot influenta semnificativ continutul nutritiv al acestui aliment. De exemplu, prajirea lebarului poate creste continutul de grasimi si colesterol, in timp ce gatirea la aburi sau la cuptor poate pastra mai bine nutrientii esentiali.


Persoanele preocupate de sanatatea inimii lor ar putea fi sfatuite sa consume lebar in cantitati moderate si sa opteze pentru metode de preparare mai sanatoase. Inlocuirea prajirii cu gatirea la cuptor sau la aburi poate fi o optiune sanatoasa. De asemenea, combinarea lebarului cu legume proaspete si cereale integrale poate contribui la o dieta echilibrata si nutritiva.






In concluzie, lebarul poate fi inclus intr-o dieta sanatoasa, cu conditia sa fie consumat in mod moderat si insotit de alegeri alimentare echilibrate. Este recomandat sa consultati un specialist in nutritie sau medicul dumneavoastra pentru a obtine sfaturi personalizate in functie de starea dumneavoastra de sanatate si nevoile nutritionale individuale.

Sursa imagine: www.libertatea.ro

Urmariti-ne in Stiri Google




 

Picatura vindecatoare: cum veninul de albine devine eroul sanatatii tale

 
Picatura vindecatoare: cum veninul de albine devine eroul sanatatii tale
Veninul de albine, denumit stiintific apitoxina, este o substanta cu proprietati surprinzatoare si multiple beneficii pentru sanatate. Acest compus natural derivat din tepii albinelor a captat atentia cercetatorilor datorita potentialului sau in tratarea diverselor afectiuni.


Proprietati antiinflamatorii si analgezice

Unul dintre cele mai remarcabile aspecte ale veninului de albine este capacitatea sa de a actiona ca un antiinflamator natural. Studiile au aratat ca apitoxina poate reduce inflamatia si amelioreaza durerea asociata cu afectiuni precum artrita reumatoida. Aceasta proprietate face ca veninul de albine sa fie o optiune atragatoare pentru cei care sufera de dureri articulare si musculare.






Sprijin pentru sistemul imunitar

Pe langa efectele sale antiinflamatorii, veninul de albine pare sa sprijine sistemul imunitar. Compusii din apitoxina pot avea potential antiviral si antibacterian, contribuind astfel la protejarea organismului impotriva agentilor patogeni. Cu toate acestea, este important sa subliniem ca cercetarile sunt inca in stadiul incipient, iar consultarea unui profesionist in domeniul sanatatii este esentiala inainte de a utiliza tratamente alternative.


Terapie cu venin de albine

Terapia cu venin de albine, cunoscuta si sub denumirea de apiterapie, a fost practicata in diverse culturi de-a lungul istoriei. Aceasta forma de tratament alternativ implica utilizarea controlata a veninului de albine pentru a trata diverse afectiuni. Tehnici precum apiterapia cu stupi sau injectiile controlate de apitoxina sunt folosite in aceasta practica.






Avertismente si precautii

Chiar daca veninul de albine prezinta potentiale beneficii pentru sanatate, exista riscuri asociate cu utilizarea sa. Persoanele alergice la intepaturile de albine ar trebui sa evite astfel de tratamente. De asemenea, terapia cu venin de albine trebuie administrata de catre profesionisti instruiti pentru a evita reactiile adverse si pentru a asigura o aplicare corecta.


Concluzie

In concluzie, veninul de albine poate oferi beneficii semnificative pentru sanatate, insa abordarea sa trebuie facuta cu atentie si sub supravegherea unui specialist. Studiile continua sa exploreze potentialul terapeutic al apitoxinei, iar viitorul ar putea aduce intelegeri mai profunde asupra modului in care aceasta substanta naturala poate contribui la imbunatatirea starii de sanatate.

Urmariti-ne in Stiri Google